Blog: Maak kennis met Roxanne

Roxanne van der Laan loopt dit jaar voor de 3e keer mee met de Twentse Vrouwenloop. Roxanne begon 3 jaar geleden met hardlopen en is inmiddels verslaafd ... De komende 2 weken neemt ze jullie mee in haar laatste voorbereiding op 19 juni.

Maak kennis met Roxanne

Even voorstellen…
Als men vraagt: ‘Ben je verslaafd aan hardlopen?’, kan ik deze vraag enkel met een volmondige JA beantwoorden. Mijn naam is Roxanne van der Laan, fervent hardloopster, 29 jaar en ik kom uit Oldenzaal. Inmiddels is het alweer drie jaar geleden dat mijn loopavontuur begon.

Het prille begin
Voor het jaar 2013 was er geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om ooit te gaan hardlopen. Laat staan een halve marathon, van exact 21,1 kilometer uit te lopen, tijdens de Enschede Marathon op 17 april 2016.

De absolute drijfveer om te gaan hardlopen, of eigenlijk om actief te gaan sporten en gezond te leven, kwam begin 2013 toen ik twee hele zware buikoperaties heb moeten ondergaan. Dit vanwege heftige en helaas ongeneesbare ontstekingen in mijn dikke darm ook wel ‘’Colitis Ulcerosa’’ genoemd.

Je leven op zijn kop
Je leven staat op dat moment aardig op zijn kop en er komt heel wat op jou en je familie af. Gelukkig is de afloop ronduit positief te noemen. Na een lange hersteleriode kon ik stukje bij beetje steeds wat langer en verder wandelen. Echter begon het wandelen me al snel te vervelen, domweg omdat je er niet zover mee komt en je er niet veel calorieën mee verbrandt.

Hardlopen met Evy
Het hardlopen begon natuurlijk, zoals vele beginnende lopers met het Start to Run (Evy) programma op de MP3 speler. Echter was daar na ruim 5 weken helaas de eerste, veelvoorkomende, lopersblessure genaamd ‘shin splints’ oftewel hevig stekende pijn in de aanhechting van de scheenbenen.

Terug bij af
Tja, wat doe je dan? Balen, dat zeker! Maar uiteraard eerst veel rust houden en een goede sportfysio zoeken waarna je toch langzaam maar zeker de kilometers weer op kunt bouwen. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens mijn eerste wedstrijddebuut op de 5 kilometer van de Enschede Marathon 2014 ging het gelukkig erg goed en smaakte het al gauw naar meer. Meer kilometers, meer trainingen en meer wedstrijden. De blessure zal ik nooit helemaal de baas worden, maar is gelukkig (meestal) onder controle.

Van 5 naar een halve marathon
Na de 5 kilometer tijdens EM14 dienden zich al snel andere loopwedstrijdjes aan in en buiten de regio. Ik deed verschillende afstanden van 8, 10, 12 en 16 kilometer. En dit jaar dus voor het eerst deelgenomen aan de halve marathon tijdens de Enschede Marathon. Maanden van trainen, duurloop/heuvel/vaartspel en tempotrainingen wisselden elkaar af, minimaal 3x in de week.

Enorme belevenis
Vervolgens wordt je kort voor aanvang ook nog eens als ‘’Topper van de Enschede Marathon 2016’’ bestempeld door RTV Oost en dat maakte het al met al een unieke ervaring en belevenis. Het moment dat ik de finish in zicht kreeg, na exact 21,10 kilometer op de teller, zal ik niet snel vergeten. Wat ik op dat moment voelde is onbeschrijfelijk; geluk, voldaan, trots, moe, uitzinnig, blij en opgelucht. Snel even op mijn horloge gekeken en daar stond mijn nettotijd: 2:11:23. Wat een TOPprestatie! Mijn doel, om onder de 2:12 te finishen, was bereikt! Dit had ik 3 jaar geleden echt niet kunnen bedenken.

Twentse Vrouwenloop
Het vervolg op de Enschede Marathon is alweer mijn 3e deelname aan de 7e editie van de Twentse Vrouwenloop, welke over iets minder dan 2 weken wederom in Enschede op het UT terrein zal plaatsvinden. Hiervoor ben ik dan ook alweer volop aan het trainen, terug van lange, zware duurlopen naar korte explosieve intervaltrainingen, van 21 terug naar 5 kilometer. Een heel groot verschil, maar ook weer net zo lekker om te trainen.

Sportieve groet, Roxanne.